Het Dorp

Winssen is een idyllisch dorpje op de grens van het fruitige land van Maas en Waal in het heuvelachtige Rijk van Nijmegen.

Winssen werd reeds in Romeinse tijd bewoond. Opgravingen hebben dit aangetoond. De middeleeuwse bevolking concentreerde zich langs de overloopgeulen. Deze bevonden zich waar nu de Leegstraat en de Notaris Stephanus Roesstraat lopen.

Het noordelijke deel van de Winssense bebouwing is, waarschijnlijk na een laat-middeleeuwse overstroming, ten prooi gevallen aan de Waal. Een indicatie hiervoor is de locatie van de middeleeuwse kerktoren. Deze ligt namelijk dichtbij de Waal, terwijl we mogen aannemen dat de kerk oorspronkelijk in het midden van het dorp gebouwd is. In de twaalfde eeuw kende men het adellijke geslacht Van Winsen. Tussen 1321 en 1361 is meerdere malen sprake van het graafschap Winsen. Op 1 januari 1818 werd de gemeente Winssen onderdeel van de gemeente Ewijk.

Natuur

Vakantiehuisje Ilbosco is een heerlijk uitvalsbasis voor het verkennen van het Land van Maas en Waal (Rijk van Nijmegen) en als je via het pontje of brug oversteekt kom je in het mooie Betuwe!

Het uiterwaardengebied van Winssen t/m Weurt is een beschermd natuurgebied. Het is prachtig om er te wandelen (struinroutes) en er zijn leuke zandstrandjes tussen de kribben om te picknicken, vissen of om schepen te bekijken. Het natuurgebied de “Ewijkse Plaat” is een schiereiland uitlopend in de Beuningse uiterwaarden waar Koniks-paarden en Galloways (rode runderen) grazen.

Binnendijks vindt u veel bosjes en waterplassen met een bijzonder flora en fauna. Hier kunt u een boswandeling maken door bijv. het Roodslag of het Landgoed van Slot Doddendael dit kasteel stamt uit de 14e eeuw en is omringd door een slotgracht met dodden (riet).

Ook kunt u zelfs vanuit het vakantiehuisje Ilbosco genieten van de vele vogels in ons beschermd bosgebied.

Fietsroutes

Het wonderschone Land van Maas en Waal is bezongen in één van de bekendste nummers van Boudewijn de Groot. In deze streek is het nog volop genieten met de vele watercreatie mogelijkheden maar heeft ook meer te bieden dan alleen maar water. Nieuwe ontdekkingen doe je zeker in de zogenaamde “nieuwe natuur”. Hier vind je de ongerepte natuur waar je vrij kunt dwalen of verdwalen.

Er zijn vele fiets en wandeltochten die u door dorpjes zoals Druten, Ewijk, Deest, Ravenstein, Wijchen, Buren, Megen, Batenburg of Appeltern brengen. Ook kom je langs oude steenfabrieken, gemalen, sluizen en prachtige dijkmagazijnen zoals:

Bloesemtocht, Rivieren, Rivalentocht, Wijnfietsroute-Rondje, Pontje route, Rondje Postbank (Veluwezoom), Land van Maas, Waalroute, Maos en Waolse fruitfietsroute en nog vele andere.

Direct reserveren? Neem dan contact met ons op.

RESERVEREN